De la roșu la cheie: 2. Gletul, tinciul și decorativa
- September 3, 2023
- By : coldea
- In : Blog
- 0 Comments
GLET, TINCI SAU DECORATIVĂ?
Acum că am trecut de etapa tencuirii construcției, urmează finisarea pereților, operațiune prin care se realizează netezirea acestora. Aceasta este o etapă extrem de importantă, iar dacă nu este realizată corespunzător, defectele se vor vedea chiar și după zugrăvire.
Pentru interior, cele mai folosite tipuri de finisaj sunt gletul și tinciul, în timp ce la exterior, cel mai des întâlnim tencuiala decorativă și tinciul.
Tinci
Tinciul sau ”tencuiala fină” este un mortar obținut din nisip fin și ciment. Aplicat pe perete, acest finisaj este mai rugos, aspru, cu o textura în care nisipul fin este ieșit in relief.
Există tinciuri de diferite granulații ale nisipului din compoziție, însemnând că putem alege tinci cu granule mai mari sau mai mici de nisip, în funcție de ce finisaj dorim.
Putem opta pentru tinciul clasic de culoare gri sau pentru tinciul alb. A doua variantă facilitând obținerea unei zugrăveli albe mai rapide, cu mai puțină lavabilă folosită.
Tinciul este un material permeabil, ce permite vaporilor să treacă, nereținând apa, previne apariția condensului și, mai apoi, a mucegaiului.
Costurile cu tinciul sunt mai mici decât în cazul gletului, consumul de material fiind mai mic și prețul materialului redus față de glet.
Aplicarea tinciului este mai ușoară decât în cazul gletului, rezultând într-un cost mai mic pentru manoperă.
Tinciul este un material ce poate fi folosit și la exterior datorită rezistenței sporite la stres mecanic și a permeabilității sale.
Glet
Pentru persoane mai pretențioase, ce își doresc un nivel de finisare superior, ”pereți ca sticla”, gletul este cea mai bună alegere.
Există două tipuri de glet: De încărcare sau grosier și de finisaj. Gletul de încărcare sau grosier este primul strat aplicat și are rolul de a acoperi fisurile, golurile și denivelările mari de la nivelul tencuielii. Gletul de finisaj are rolul de a netezi și uniformiza pereții.
În ceea ce privește compoziția, avem gleturi de ipsos, ciment, var-ipsos sau sintetice.
Aplicarea gletului presupune o îndemânare sporită și un timp mai îndelungat de execuție față de tinci, astfel, costul manoperei este inevitabil mai mare. Costul materialului este și el mai mare față de tinci.
Cel mai important avantaj al gletului este gradul de finisare sporit.
Tencuiala decorativă
Tencuiala decorativă este un finisaj folosit preponderent la exterior, fiind un material impermeabil, menit să asigure protecția împotriva factorilor externi.
De ani buni se folosește decorativa la găleată, material deja preparat și colorat, ce evident, nu mai necesită zugrăvire.
Ca și compoziție, tencuiala decorativă este un amestec de rășini, ingrediente minerale, pigmenți, aditivi și apă.
Tencuiala decorativă este de mai multe tipuri: silicatică și siliconică.
Tencuiala silicatică este indicată pentru case izolate cu vată minerală, fibră de lemn sau doar tencuite, fiind permeabilă și facilitând ieșirea umidității din pereți către exterior.
Tencuiala siliconică are un grad de impermeabilitate crescut și este recomandată în cazul izolaților cu polistiren, acest material având la rândul său un grad de impermeabilitate mai mare.
Există două moduri de finisare a tencuielii decorative: bob de orez și scoarță de copac. Prima are un aspect asemănător cu al tinciului, materialul având însă o granulozitate mai pronunțată, iar a doua, după cum îi spune și numele, seamănă cu aspectul unei scoarțe de copac.
Așadar, pentru persoane mai pretențioase, recomandăm gletul la interior și decorativa la exterior. Iar pentru cei mai sensibili la preț sau care doresc să folosească materiale mai prietenoase cu mediul, recomandăm tinciul atât la interior, cât și la exterior.
LEAVE A COMMNENT